De kunst van het loslaten. Een duivels dilemma voor veel mensen. Loslaten en meer regie en creatie bij de medewerker leggen, blijkt namelijk erg moeilijk. Je geeft namelijk een stuk sturing weg. En toch laten veel bedrijven waar getwijfeld wordt aan de kracht en de betrokkenheid van de medewerkers veel kansen liggen.

Vaak is loslaten moeilijk omdat er een andere rol van je wordt verwacht, want wat moet je doen als je medewerkers met andere ideeën komen? Maar laten we eerlijk zijn: er zit veel kennis en kunde bij je medewerkers. Vaak weten ze ook nog eens meer van bepaalde dingen dan jij. Het is de kunst om deze kennis en kunde om te buigen naar betrokkenheid en trots ten bate van je bedrijf. Dat vraagt om loslaten in plaats van vasthouden en om ontwikkelen en creëren in plaats van het willen beheersen.

Vaak zijn medewerkers niet of nauwelijks uitgedaagd. Jij wist het immers vaak het beste. Zonder dat je je dat bewust was heb je daarmee passiviteit en gebrek aan vernieuwing en betrokkenheid gecreëerd.

In elke bedrijf zijn er mensen met een gezonde dosis verstand, met passie en betrokkenheid en vaak ook met een sterke visie. Met deze koplopers hoef je als bedrijf echt niet meer in discussie over “de wereld verandert”. Daar zijn deze mensen zich allang van bewust, sterker nog, ze hebben vaak al een realistisch beeld van de toekomst en zijn tevens in staat andere mensen te inspireren en mee te nemen in hun verhaal.

Koplopers komen het best tot hun recht waar ze de ruimte krijgen. Geef koplopers de ruimte en faciliteer ze! Je zult er nog veel plezier van hebben.

 

EVEN BETABASICS BELLEN: 0651 383 560