Onlangs trok een kort artikeltje in de NRC mijn aandacht. Het kwam in het kort hierop neer: Niemand kan voorspellen hoe de banen van de toekomst er uit zullen zien.

Dat het 40 jarig dienstverband zijn tijd gehad heeft wisten we al. En ook realiseren we ons best wel dat door de moderne technologie de wereld van de toekomst niet zomaar kan worden voorspeld door de trends van het heden door te trekken. Neem bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie. We kunnen er zelfs niet zomaar van uit gaan dat werkzaamheden die we als het unieke alleenrecht van de mens beschouwen zullen blijven bestaan …

Zijn we hier klaar voor? Zijn we al ingericht op de toekomst? Zo is het traditionele onderwijs erop gericht om informatie over te dragen, terwijl de snel veranderende (bèta) wereld vraagt om flexibiliteit en voortdurende aanpassingsvermogen. In context te denken, verbanden zien, nieuwsgierig zijn, bereid zijn om dingen uit te proberen en flexibel omgaan met concepten en ideeën daar gaat het om. Specialismen en kennis hebben immers maar een kortdurende houdbaarheid. De continuïteit zit hem in de verandering. (Weten we dat niet al meer dan 2500 jaar?)

Voor bedrijven geldt iets soortgelijks. Je kunt er zeker van zijn dat de spelregels van nu binnen een werkzaam leven meerdere keren zullen veranderen. BetaBasics is van mening dat de wereld weliswaar voortdurend verandert, maar dat het wezen van de mens veel minder snel verandert. Hier kun je alleen maar succesvol mee om gaan als je de fundamenten van je onderneming op orde hebt. Dat wil zeggen de kern-competenties die iedere onderneming altijd nodig heeft: gemotiveerde mensen, effectieve systemen, doordachte keuzes en gedegen aansturing.

Dat is onze filosofie.

EVEN BETABASICS BELLEN: 0651 383 560