Er zijn dingen waar je iets aan kunt doen en dingen waar je niets aan kunt doen.

Ondernemen is geloven dat je het verschil kunt maken. Maar tijd is schaars. Maw je wilt je vooral concentreren op die dingen waar je wat aan kunt doen. En daarin uitblinken. Je druk maken over dingen die je toch niet kunt veranderen heeft immers weinig zin. Goed kiezen waar je je tijd aan besteed is dus een essentiële vaardigheid voor iedere ondernemer.

Zo kun je aan de ontwikkelingen in de markt en de economische situatie niet veel veranderen. Ook zijn maatschappelijke en technologische ontwikkelingen meestal een gegeven. Hierbij kun je hooguit ‘je kans pakken’ of ‘meeliften’.

Maar gelukkig zijn er ook veel dingen waar je wel wat aan kunt doen en waarmee je het verschil kunt maken. Je bent bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor de strategische keuzes die je maakt. Je bepaalt zelf hoe je omgaat met je klanten en leveranciers. En ook hoe je je organisatie inricht en aanstuurt en hoe je met je mensen omgaat. Ook of je kunt beschikken over betrouwbare cijfers en relevante stuurinformatie is je eigen keuze. Misschien wel het belangrijkste is de keuze om vol te houden en door te gaan op de ingeslagen weg en je niet te laten afleiden van je prioriteiten door de waan van de dag.

Kortom er zijn genoeg dingen die je zelf in de hand hebt en waar je alleen jezelf op kunt aanspreken voordat je andere oorzaken de schuld kunt geven als dingen niet gaan zoals je zou willen.

 

EVEN BETABASICS BELLEN: 0651 383 560